صف 400 نفری راهنمایان در راه ایران
توسط در تاریخ ۰۸ دی ۱۳۹۵
پس از توافق هسته ای چشم ها به سوی گسترش هرچه بیشتر بازار ایران گشوده شد. چندان که خبرها از صف بلند کشورهای اروپایی و غربی برای حضور در بازار نوظهور ایران حکایت می کنند؛ بازاری که صنعت گردشگری یکی از سودآورترین بخش های آن را تشکیل می دهد. با وجود این، نباید فراموش کرد که یکی از مهم ترین وجوه توسعه گردشگری، بازاریابی و بازارداری است. بازارداری از معرفی و شناساندن حاصل می شود و بازاریابی از طریق تبلیغ و ممارست در معرفی جاذبه های گردشگری به دست می آید. این آشنا سازی از طرق مختلف امکان پذیر است: از حضور در نمایشگاه ها و بازارهای مختلف گرفته تا برگزاری جشنواره ها، همایش ها و سمینارهای بین المللی. در این میان نمی توان از نقش راهنمایان گردشگری غافل شد. نقشی که راهنمایان گردشگری در هدایت تورها دارند، بی شباهت به نقش ناخدای کشتی نیست؛ ناخدایی که با دانش، تجربه و مهارت خود سکاندار تورهای گروهی می شود. به نظر می رسد که راهنمایان گردشگری ایران با میزبانی هفدهمین کنوانسیون راهنمایان گردشگری در سال ۲۰۱۷ میلادی، نقشی پررنگ تر از گذشته در توسعه صنعت گردشگری ایران ایفا خواهند کرد.
هفته گذشته، ایران موفق شد که رای مثبت بازرسان فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری را جلب کند و رسما به عنوان میزبان کنوانسیون راهنمایان گردشگری سال ۲۰۱۷ معرفی شود. بازرسانی که از سوی فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری به ایران آمده بودند، پس از بازدیدی ۱۰ روزه از امکانات و زیرساخت های ایران برای برگزاری نشست بین المللی راهنمایان گردشگری و با وجود برخی نارسایی ها و کاستی ها، به میزبانی ایران رای مثبت دادند یا به عبارت دیگر، رای اولیه اعضای فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری در گردهمایی سال ۲۰۱۵ میلادی را برای میزبانی ایران مورد تایید قرار دادند. این رای بویژه در روزهایی که کنگره و سنای امریکا قانونی را با هدف کاهش سفر اتباع خارجی به ایران تصویب کرده اند، نشان دهنده اقبال روزافزون بین المللی به بازار گردشگری ایران است.
گردهمایی پراگ؛ سکوی پرش گردشگری ایران
کنوانسیون راهنمایان گردشگری هر دو سال یکبار زیر نظر فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری یا WFTGA برگزار می شود. در سال ۲۰۱۵ شهر پراگ در جمهوری چک میزبان این گردهمایی بود. در این گردهمایی ۸ نفر از اعضای کانون راهنمایان گردشگری ایران حضور داشتند و همانجا ایران توانست در رقابت با چند کشور دیگر، میزبانی اجلاس بعدی در سال ۲۰۱۷ میلادی را به دست آورد.
آرش نورآقایی رئیس هیات مدیره کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری کشور با تاکید بر اهمیت برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری می گوید: «نباید فراموش کرد که راهنمایان گردشگری در شرایطی موفق شدند رای و نگاه اعضای کنوانسیون را نسبت به ایران تغییر دهند که در اثر تبلیغات منفی، نگاه جهانیان نسبت به کشورمان مثبت نبود. راهنمایان توانستند به جهانیان بقبولانند که ایران مقصد امنی برای سفر است و می تواند میزبان حضور راهنمایان از سراسر دنیا باشد.»
با این حال، به نظر می رسد افرادی که حلقه اتصال ارکان مختلف گردشگری ایران هستند، با دست خالی به استقبال این رویداد می روند. نورآقایی با اشاره به آنچه در پراگ اتفاق افتاد، می گوید: «ابتدا ۸ کشور درخواست خود برای میزبانی این همایش ارسال کردند اما بعد از بررسی مدارک ارسالی، فدراسیون جهانی ۴ کشور را مردود اعلام کرد و فقط شایستگی کشورهای ایران، سنگاپور، اندونزی و دانمارک را مورد تایید قرار داد. در نهایت امر رقبای ما، سنگاپور و دانمارک بودند. سنگاپور هر روز هدایا و اقلام تبلیغاتی خاصی میان شرکت کنندگان پخش می کرد. دانمارک نیز به مدرن بودن کشور و موقعیتش در اروپا تکیه داشت. اما ما، کالای تبلیغاتی خاصی نداشتیم، نخستین بار بود که در چنین جمعی حاضر می شدیم و همه به عنوان عضو جدید به ما نگاه می کردند. حتی از برخی ریزه کاری ها خبر نداشتیم. اما رایزنی ها را ادامه دادیم. برای آنکه درصد موفقیت مان را بالابریم، از سفارت ایران در پراگ درخواست کردیم تا یک مراسم موسیقی را تدارک ببیند، اما آنها گفتند دیر است. از آنها درخواست ارائه یک شام به شرکت کنندگان را دادیم که گفتند هزینه دارد و پول نداریم. اما برایمان پرچم ایران و استکان و سینی چای آوردند که در معرفی کشورمان از آن استفاده کردیم.»
درنهایت امر سفیران صلح ایران توانستند با کسب ۱۸ رای، برتری ایران را نسبت به دو رقیب دیگر خود اثبات کنند. سنگاپور توانست ۱۱ رای کسب کند و دانمارک نیز با کسب ۳ رای حرفی برای گفتن در مقابل ایران نداشت. پس از این پیروزی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با صدور پیامی، انتخاب ایران برای میزبانی کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری در سال ۲۰۱۷ را تبریک گفت و اظهار داشت: «سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همان طور که در مراحل مختلف این تلاش و فعالیت ملی پشتیبان و همراه آن عزیزان بوده است از این به بعد نیز حمایت های مادی و معنوی خود را برای برگزاری آبرومندانه و شایسته این اجلاس مهم دریغ نخواهد کرد.»
مسعود سلطانی فر در ادامه پیام خود گفته بود: «پیشنهاد میزبانی ایران به این اجلاس با پشتوانه فرهنگ غنی ایران اسلامی صورت گرفته و این امر می تواند چهره واقعی ایران را نزد جهانیان تبیین و روشن کند. واقعیت این است که در فضای ایران هراسی که رسانه های وابسته به بلوک های ثروت و قدرت در دنیا برای افکار عمومی جهان ترسیم کرده اند، چهره نورانی و زلال مردم و فرهنگ ایرانی اسلامی ما تحریف شده است. حضور گردشگران دنیا در ایران که در دوره استقرار دولت تدبیر و امید رونق چشمگیری پیدا کرده است، یکی از راه های مقابله با این تحریف تصویر عمومی و واقعی ایران نزد مردم دنیا است. حضوری که می تواند تصویری بدون واسطه و درکی واقعی از واقعیت های ایران به دنیا ارائه دهد. رونق گردشگری در ایران می تواند یکی از راه های جایگزین درآمدهای نفتی در کشور تلقی شود و اقدام هایی از قبیل تلاش برای جلب توجه دنیا به ایران و میزبانی اجلاس جهانی راهنمایان گردشگری تاثیر محسوسی بر تحقق این آرمان خواهد داشت.»
مشکلات ایران از نگاه نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان
روبی روی نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان که به عنوان بازرس به ایران سفر کرده است، پس از گشت و گذار ۱۰ روزه در ایران و دیدن جاذبه ها و مراکز گردشگری درباره مشکلات و نارسایی هایی که در این حوزه وجود دارد، می گوید: «با وجود آنکه از میهمان نوازی و جاذبه های گردشگری ایران لذت بردم اما در بخش صدور ویزا، انتقال وجه نقد و زیرساخت های گردشگری، مشکلاتی وجود دارد که باید برطرف شود.» او مشکلات صدور محدود ویزا برای برخی اتباع خارجی را یک عامل محدود کننده برای سفر برخی اعضای فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری به ایران می داند و می افزاید: «حضور و شرکت در کنوانسیون یک انتخاب شخصی برای اعضای فدراسیون راهنمایان است و هر یک از اعضا با توجه به شرایط سفر به ایران می توانند انتخاب کنند که تمایل برای حضور دارند یا خیر اما قطعا ما همه را تشویق خواهیم کرد تا در این رویداد حضور داشته باشند.»
محدودیت صدور ویزا تنها مشکلی نیست که خانم روی به آن اشاره می کند، بلکه دوری خدمات هتلداری ایران از استانداردهای جهانی، نبود نقشه های راهنما برای دسترسی به پله های اضطراری در هتل ها، نبود پارکینگ اتوبوس در نزدیکی اماکن مورد بازدید گردشگران و در عین حال، نبود سرویس بهداشتی پاکیزه و مناسب برای استفاده گردشگران خارجی را از دیگر مشکلات گردشگری کشورمان برمی شمارد.
چالش سرویس های بهداشتی
هرچند کمبود یا وضع نامناسب سرویس های گردشگری ایران از سوی اشخاص و نهادهای ذیربط مورد اشاره قرار گرفته است اما شاهد فعالیت جدی برای رفع این کاستی نبوده ایم و گردشگری ایران همچنان با معضلی به نام سرویس بهداشتی دست و پنجه نرم می کند. چنان که گفته شد، این مشکل از دید نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان نیز به دور نمانده است. با وجود این، مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می گوید: «وقتی نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری با مشکلات گردشگری ایران کنار آمده است و رای مثبت خود را برای برگزاری هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری اعلام کرده است؛ چرا خبرنگاران با این قضیه کنار نمی آیند؟» او می افزاید: «یک ضرب المثلی هست که می گوید خدا ان شاءالله بانیش را خیر دهد. شخصی در دولت قبل پیش افتاد و گفت سرویس بهداشتی می سازد، حالاباید خودش هم جواب بدهد. ما موظف هستیم آنچه در حوزه حاکمیتی برای برگزاری این کنوانسیون موثر است را انجام دهیم. ان شاءالله همه کمک می کنیم تا کنوانسیون سال ۲۰۱۷ با حداکثر همراهی دستگاه های متولی و حمایت آنها برگزار شود.»
البته محسن حاجی سعید دبیر کنوانسیون راهنمایان گردشگری ۲۰۱۷ تاکید می کند: «ما می دانیم قرار نیست در یک سال همه مشکلات گردشگری حل شود. برخی از این مشکلات مثل سرویس های بهداشتی و پارکینگ برای اتوبوس های گردشگری به خاطر مشارکت نداشتن شهرداری ها به وجود آمده است و به همین دلیل ما این مشکلات را به شهرداری ها منتقل کرده ایم. در تمام دنیا هم ایجاد سرویس بهداشتی و پارکینگ جزو وظایف شهرداری است. در این میان برخی از شهرداری ها قول داده اند که در یک سال آینده مشکل سرویس بهداشتی را حل کنند، درباره رفع محدودیت پارکینگ هم پیگیری هایی در حال انجام است.»
پیش بینی حضور ۴۰۰ راهنما از سراسر جهان
به گفته مسئولان کانون سراسری راهنمایان گردشگری، با برگزاری این کنوانسیون بیش از ۴۰۰ راهنما از سراسر دنیا به ایران سفر خواهند کرد. این درحالی است که این روزها ایران در صدر مقاصد مورد علاقه گردشگران قرار گرفته و درحال حاضر نیز بیش از ۳۰۰ راهنمای ایرانی به طور داوطلبانه در برگزاری این کنوانسیون همکاری می کنند. کنوانسیون راهنمایان گردشگری می تواند بهترین راه برای معرفی جاذبه های گردشگری به آنها باشد. برای تحقق این امر نیز دو مسیر انتخاب شده است.
مدیر بخش روابط بین الملل کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری ایران دراین خصوص می گوید: «تورهای آشناسازی در چند بخش انجام می شود. برخی از تورها قبل از برگزاری کنوانسیون است که مسیر تهران به همدان برای آن تعریف شده است. در این تور راهنمایان گردشگری کشورهای جهان از تهران به سوی قزوین حرکت می کنند و پس از توقف در قزوین و صرف ناهار در یکی از بناهای تاریخی این شهر، از یک بنای تاریخی دیگر بازدید خواهند داشت.» به گفته محسن حاجی سعید، سلطانیه مقصد بعدی این گروه خواهد بود و یک شب اقامت در این شهر برایشان در نظر گرفته شده است. سپس به دیدن جاذبه های گردشگری همدان می روند و آنگاه به تهران بازمی گردند.
مسیری که در زمان برگزاری کنوانسیون برای راهنمایان گردشگری در نظر گرفته شده است، مسیر تهران، شیراز، یزد و اصفهان است که با پرواز از تهران به شیراز آغاز می شود و با بازدید از تخت جمشید و میراث تاریخی قبل و بعد از اسلام همراه است.»
فراخوان Come۲Iran
برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری در ایران فرصتی برای معرفی هرچه بیشتر جاذبه های ایران به راهنمایان و تورگردانان خارجی است. چندان که از هم اکنون وب سایت فدراسیون جهانی راهنمایان WFTGA به پوشش اخبار ایران و جاذبه های آن اقدام کرده است و تمام راهنمایان از سراسر دنیا شاهد این واقعه هستند. در این خصوص نایب رئیس فدراسیون جهانی راهنمایان تاکید دارد: «نظر فدراسیون این است که فقط یک نهاد، مجری و میزبان این کنوانسیون باشد که آن کانون سراسری انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری ایران است.»
سال ۱۳۹۱ بود که از اتحاد ۱۲ انجمن صنفی «کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور» شکل گرفت. در پاییز ۹۳ هنگام انتخابات دومین دور هیات مدیره کانون، تعداد انجمن های عضو به ۲۱ رسید و در حال حاضر راهنمایان استان هایی مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، البرز، تهران، خراسان رضوی، خراسان، زنجان، فارس، قزوین، قم، کردستان، کرمان، گیلان، مازندران، همدان، یزد، کاشان، قشم و کرمانشاه به عضویت کانون راهنمایان گردشگری درآمده اند و امروز مجری برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری شدند.
یکی از اهداف کنوانسیون راهنمایان گردشگری که قرار است با شعار «ایران مردمانی مهربان با آغوش باز، فرهنگی کهن و پر رمز و راز» برگزار شود، ایجاد ارتباط میان راهنمایان گردشگری و ارتقای دانش و اخلاق حرفه ای آنها براساس استانداردهای روز است. علاوه بر آن معرفی کشور میزبان و بازدید از جاذبه های گوناگون و توسعه پایدار صنعت گردشگری شاید مهمترین دستاورد کنوانسیون باشد. بنابراین میزبان همواره تلاش می کند بیشترین تعداد راهنمایان از کشورهای مختلف را گردهم جمع کند.
نورآقایی در این باره می گوید: «ما قصد داریم هنگام برگزاری گردهمایی کنوانسیون، فرهنگ و قابلیت های گردشگری ایران را در قالب اتفاق هایی مانند معرفی خوراک، پوشاک و اقوام ایرانی، برگزاری ضیافت شام، آموزش هنر خطاطی، کاشیکاری، قالیبافی، معرفی قابلیت های فرهنگی، طبیعی و گردشگری تمامی استان ها، در نظر گرفتن هدایا برای همه شرکت کنندگان در کنوانسیون، مستندنگاری و انتشار اخبار مربوط به کنوانسیون در رسانه های داخلی و خارجی معرفی کنیم.»
او درباره نتایجی که قرار است از برگزاری این کنوانسیون حاصل شود می گوید: «حفظ ارتباط با میهمانان و راهنمایان حاضر در کنوانسیون، حفظ و توسعه ارتباط کانون با فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری، ادامه فعالیت شبکه های اجتماعی، شرکت در کنوانسیون های بعدی که در دیگر کشورها برگزار می شود و یادآوری کنوانسیونی که در ایران برگزار شد و ارائه گزارش در محافل گردشگری از جمله نتایجی است که در راستای منافع ملی کشور در پی کسب آن هستیم.»
بدین منظور، فعالیت های زیادی انجام شده است که از آن جمله می توان به راه اندازی فراخوان Come۲Iran (به ایران بیایید) اشاره کرد. فعالیتی که در واقع یک تلاش و حرکت ملی به شمار می آمد و در آن مردم ایران از مردم جهان به زبانی ساده و صمیمی دعوت می کردند تا به ایران بیایند. پس از آن نیز فراخوان های مختلفی از جمله «درد دل» و «یک میلیون چراغ سبز» شکل گرفت که طی آن راهنمایان گردشگری درصدد معرفی ایران و جاذبه های آن برآمدند تا همکاران خود در سایر کشورها را برای سفر به ایران متقاعد کنند.
باید توجه داشت که هریک از راهنمایان گردشگری می توانند گردشگران بسیاری را جذب ایران کنند و فرصتی را برای معرفی ایرانی زیبا با تمدنی کهن و طبیعتی دلچسب به جهانیان فراهم آورند. از این رو با توجه به فرصت یک ساله ای که وجود دارد، بخش خصوصی و دولتی می توانند با برقراری تعاملی دوسویه به سوی برگزاری هرچه بهتر این کنوانسیون گام بردارند.
برو به فرم ارسال نظر
هیچ نظری تا الان ثبت نشده.